Friluftsliv 1 - Att arbeta med skogen som klassrum

Friluftsliv 1 - Att arbeta med skogen som klassrum18 Apr 09:00 - 16:00 - Gothenburg
Kvibergs Idrottsakademi

Route
More info

Kursbeskrivning

Friluftsliv har stor betydelse för hur vi mår. Studier visar att upplevelser och lärande i naturen gör gott för kroppen, den psykiska hälsan och främjar inlärningen. I den nya läroplanen Lgr 11 har friluftslivet lyfts fram som ännu viktigare än tidigare. Genom undervisningen ska eleverna bland annat utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv. Målen inkluderar såväl förmågan att orientera sig i närmiljön, lekar och rörelse i natur och utemiljö, allemansrättens grunder samt säkerhet och hänsynstagande i samband med utevistelse. En viktig uppgift för skolan är också att ge överblick och sammanhang för att skapa förståelse för en hållbar utveckling.

Att vara lärare och hålla i lektioner utomhus kräver lite mer än i ett ”vanligt” klassrum. Yttre faktorer som väder och vind kan vara avgörande på hur innehållet blir medan inre faktorer som okunskap och rädslor kan hindra oss från att ta klivet ut och in i skogen.
Den här kursen vänder sig till dig som har lust att arbeta med skogen som klassrum. Genom kursen kommer du att lära dig att planera och genomföra olika friluftsaktiviteter på ett tryggt och säkert sätt. Vi kommer både praktiskt och teoretiskt gå igenom vad som krävs av dig som pedagog för att du på ett ändamålsenligt sätt kan ta med dig en klass utomhus och genomföra ett tänkt upplägg.
Vi ger dig ramarna att fylla med innehåll genom att du får lära dig att planera en dag utomhus, kläd dig rätt, laga mat utomhus samt får prova på olika typer av lekar och sinnesövningar i skogen.

Förkunskaper
Inga men ett intresse och nyfikenhet för skogen är viktigt.

​Behörighet
​I första hand är det personal i skola så som idrotts- och fritidslärare som ges plats.

Utrustning
Kläder för att vara utomhus under en heldag.

​Utbildningens längd
1 heldag 9.00 - 12.00 & 13.00 - 16.00.
Både teori och praktik kommer att ingå under dagen.

Kostnad
1500 kr (ex moms)

Under dagen kommer vi att laga mat utomhus som även denna ingår i kursavgiften. Viktigt är att meddela specialkost och om det är för omfattande kostvanor kan man ta med sig egen mat att tillaga över eld eller värma inne i lokalen.

Kurslitteratur som ingår

www.adlibris.com/se/bok/friluftslivets-pedagogik-en-miljo--och-utomhuspedagogik-for-kunskap-kansla-och-livskvalitet-9789147100033

Tid och plats
Dag: onsdagen den 18:e april 2018 (vecka 16)
Plats: Friluftsfrämjandets lokal Torpet Freden i Jonsered strax utanför Göteborg.

Vägbeskrivning
Klicka gärna på länken för att läsa mer om detta samt hitta...
www.friluftsframjandet.se/regioner/vast/lokalavdelningar/partille/torpet-freden/Torpet-Freden/

Antal platser
25 st.

Boende
I Prioritet Serneke Arena, där Kvibergs Idrottsakademi ligger, finns möjlighet att boka hotellrum från 1–6 personer. Hotellet har en flexibel prissättning vilket gör att desto tidigare man bokar desto bättre pris. Dessutom kan man dela rum upp till 6 personer vilket gör att pris per person kan bli riktigt bra.

www.firsthotels.se/hotell/sverige/goteborg/first-hotel-kviberg-park/


Past Events

Utbildningsdagen med Hjärna-Puls-Glädje

19 Jun 09:00 - 17:00 19 Jun 09:00 - 17:00 - Gothenburg Gothenburg
Kvibergs Idrottsakademi Kvibergs Idrottsakademi
Vill du skapa din drömskola? Är du lärare, rektor eller fritidspedagog? Det är då dig vi riktar oss till! Hur skulle din drömskola se ut? Vad ska ni göra för att nå dit? De allra...   More info


© 2019 Siguez