Mattias Nilsson - Dreams of Belonging // SE-Östra Haninge

Mattias Nilsson - Dreams of Belonging // SE-Östra Haninge31 Jul 19:00 - 20:00 - Österhaninge
Österhaninge kyrka

Route
More info

Mattias Nilsson - Dreams of Belonging

Med ett ljust och hoppfullt Nordiskt vemod väver den internationellt uppmärksammade och prisbelönte pianisten Mattias Nilsson samman vårt nordiska tonspråk med skandinaviska melodier, konstmusik, folk och jazz. Genom sina improvisationer samt ett mycket varmt och personligt anslag blir detta i hans händer till ett unikt uttryck och ett musikaliskt landskap med helt nya färgnyanser.

"Nilsson är inte bara osedvanligt talangfull och med ett spel som präglas av både nyfiken ungdomlighet och eftertänksam mognad. Med denna nya skiva placerar han sig definitivt som en kompositör och pianosolist på världsnivå." / Lira

LYSSNA på Spotify: goo.gl/yAh3UtKOLLA på YouTube: goo.gl/P6qwJ2
GILLA på Facebook: facebook.com/MattiasNilssonMusic

MATTIAS Nilsson, den internationellt uppmärksammade och prisbelönte pianisten, har med ett hundratal solokonserter världen över etablerat sig som en av vårt tids mest personliga pianister med ett helt eget tonspråk och anslag. "...han måste nu räknas till de främsta i Sverige på sitt instrument." (Orkester Journalen). Med melodier hämtade från främst Skandinavien men även eget material väver Nilsson, genom sina improvisationer samt ett mycket varmt och personligt anslag, samman traditionen av jazzpiano med vårt Nordiska tonspråk. I hans händer blir detta ett unikt uttryck och ett musikaliskt landskap med helt nya färgnyanser.

2016, efter fjorton år som professionell musiker, kom Nilsson ut med sitt debutalbum "Dreams of Belonging". Albumet är helt solo och innehåller improvisationer över svenska melodier som Vid Frösö kyrka, Serenad (Tallarnas barr), Du gamla, du fria. Dessutom presenteras 3 egna kompositioner Dreams of Belonging, Hymn to Love och Spirea i samma anda samt en John Hartford cover, Gentle on My Mind. Genom hela skivan går en röd tråd som genomsyras av ett längtansfullt och ärligt uttryck att förmedla ett ljust och hoppfullt nordisk vemod. Albumet fick lysande kritik både i Sverige och utomlands.

Mattias har framträtt och turnérat i bl.a. Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike, Österrike, Spanien, Holland, Kosovo, Kroatien, Polen, England, Turkiet, Zambia, Zanizbar, Tanzania, USA och Latinamerika med återkommande besök i Chile dit han också var inbjuden av den Svenska Ambassaden för att spela vid statsministerns första officiella besök i Chile 2011. 2013 framträdde han solo på den 23:e upplagan av Akbank International Jazz Festival i Istanbul vilket markerade början på hans internationella solokarriär.

Pressröster
"Nilsson är inte bara osedvanligt talangfull och med ett spel som präglas av både nyfiken ungdomlighet och eftertänksam mognad. Med denna nya skiva placerar han sig definitivt som en kompositör och pianosolist på världsnivå."
(Lira, SE)

"Det är nästan en andlig upplevelse att lyssna till pianisten Mattias Nilsson på hans ”Dreams of Belonging”. Mattias mejslar med känsliga penseldrag fram bilder av fäbodar, dimmor, skuggor, intensivt solljus och alla nyanser däremellan. Musiken är en mix av folkmusik, Peterson-Berger, Swanerud och Mattias själv, men med siktet inställt på det lyriska och innerliga." (Folkbladet, SE)

"Vare sig tangenterna vandrar i svensk folkton, klassisk musik, pop, psalm eller jazz är han briljant och elegant och, inte minst, känslig både i anslag och frasering." (Orkesterjournalen, SE)

"...några vill kanske placera honom bland dom svenska pianisterna efter Jan Johansson, något jag inte håller med om för Nilsson är så mycket mer än så." (Salt peanuts, Norden)

"Vilken musiker, vilken enorm känsla för de svartvita tangenternas mystik denne man äger." (SydÖstran, SE)

"Pianisten Mattias Nilssons solodebut smälter framgångsrikt samman ett klassicerande förhållningssätt med improvisatorisk frihet och idérikedom." (***** 5/5, Ystads Allehanda, SE)

"...han har ett tonspråk som är hans alldeles egna med en personlig, harmonisk fantasi och melodiska utförsgåvor som både är lite annorlunda och imponerande." (DIG Jazz, SE)

"It's a beautiful record that blends jazz and Swedish folk music, includes a few originals by Mattias, and even features his own personal take on John Hartford's "Gentle on My Mind." A very interesting album that is worth several listens!" (Jazz Flashes, US)© 2019 Siguez